Neva Rajković

Munja.jpg

Photo: © creativecommonsstockphotos - Dreamstime.com

 

 

U vreme kada naš život ide nekim ustaljenim tokom i sve je manje-više kako treba, mislimo da sve možemo da iskontrolišemo i maksimalno se trudimo da to i radimo. Jer mi smo "in charge". Mi potpuno upravljamo okolnostima. Menadžujemo. Pozdravljamo se uzajamno pitanjem "Sve pod kontrolom?". Podižemo palac i klimamo glavom u znak odgovora. Ulažemo silnu energiju i nerviramo se kada nešto ne ispadne po našem planu.

 

Onda dođe vreme kao ovo sada pa nas podstakne da se prisetimo jedne molitve koja kaže:

Bože,

Daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim,

Hrabrosti da promenim ono što mogu i

Mudrosti da razlikujem ovo dvoje.

Jedan od osnovnih elemenata unutrašnjeg liderstva i vladanja sobom koji bi svakako bilo dobro da usvojimo i primenimo je da napravimo razliku između onoga na šta možemo da utičemo i onoga na šta ne možemo. I da se shodno tome i ponašamo.

Evo nam sada prilike da navežbamo da ne gubimo vreme i energiju na ono što je van naše zone uticaja. Umesto toga možemo da preuzmemo potpunu odgovornost za sebe, svoj život i svoje postupke i adekvatno odgovorimo na situaciju u kojoj smo se našli.

Ni pandemiju, ni virus ni posledice ove situacije ne možemo da kontrolišemo. Oni su tu. Ne pomaže nam da se sekiramo,  da se pravimo pametni, da bistrimo teorije zavere, besnimo, zapadamo u paniku, konstantno pratimo vesti i šerujemo „informacije“ iz neproverenih izvora.

Ono što možemo da kontrolišemo i što možemo da promenimo je način na koji reagujemo na situaciju. Naravno da treba da se ponašamo po uputstvima stručnjaka, ali postoji još nešto što možemo da uradimo, a to je:

Svaki put kada primetimo da počnemo da se nerviramo, brinemo, paničimo ili svađamo, možemo da odlučimo da tu nesvesnu reakciju zamenimo svesno kreiranim odgovorom na događaj ili situaciju, sa stanovišta odrasle, svesne i odgovorne osobe. Jer nije važno kakva je situacija i šta drugi rade. Važno je šta mi radimo i kako odgovaramo na situaciju i delanje drugih.

Da bismo ovo postigli, dovoljno je da obratimo pažnju na sebe i svoje ponašanje i da svaki put napravimo svestan izbor kako ćemo da odgovorimo na situaciju. Jer između svakog stimulusa i našeg odgovora ili reakcije na njega, imamo na raspolaganju delić sekunde u kojoj možemo da odlučimo ili izaberemo šta ćemo da kažemo ili uradimo.

Tako ćemo sve početi da sve češće odgovaramo na situaciju iz pozicije svesne i odgovorne osobe umesto da reagujemo na nju na osnovu kondicioniranja i (uglavnom neprijatnih) iskustava iz prošlosti. Što više obraćamo pažnju na sebe i svoje ponašanje i što više radimo, nesvesnih reakcija će biti sve manje.

Želim nam svima svu snagu, hrabrost i mudrost koja nam je potrebna.

Za vaš uspeh, i više od toga.

Neva Rajković 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2020  - All rights reserved