Neva Rajković

 

Promena percepcije Kreiranje uspehaPhoto by Paul Basel from Pexels

Kada se nađemo u situaciji kao što je ova, može da nam se dogodi da se osećamo bespomoćno i uplašeno jer ne možemo ništa da učinimo niti bilo šta da promenimo.

Činjenica je da je virus COVID-19 zahvatio ceo svet i da je nastala pandemija. Činjenica je da imamo ograničeno kretanje. Tu zaista ništa ne možemo da promenimo.

Jedna od stvari koje možemo da promenimo u odnosu na ovu situaciju u kojoj smo se našli je naša percepcija onoga što se događa. Od nas isključivo zavisi kako ćemo da gledamo na situaciju, na šta ćemo da se fokusiramo, kako ćemo da je interpretiramo i kako ćemo da olakšamo sebi i ljudima u našem okruženju.

Sećate li se ove ilustracije? 

Rubinova vaza percepcija

To je takozvana Rubinova vaza, koju je osmislio danski psiholog Edgar Rubin još početkom prošlog veka. 

Na njoj možemo videti belu površinu koja predstavlja vazu, i crnu koja predstavlja dva profila. Jedno je motiv, drugo je pozadina. Naizmenično. 

Jer činjenica je da ljudski mozak ne može istovremeno da percipira i jedno i drugo, ali mi možemo svesno da odlučimo ili izaberemo šta ćemo da percipiramo, tj. da opažamo: Vazu ili profile.

Pokušajte. Izaberite najpre da vidite vazu… pa onda dva profila…. Pa opet vazu… pa opet dva profila. Sigurno ćete uspeti, a verujem i da će vam se dopasti kada iskusite da možete da birate šta ćete da vidite.

Zbog čega je sposobnost promene percepcije bitna?

Zbog toga što ovu sposobnost možemo da primenimo i na ostale oblasti života i na sve što nam se događa. Pogotovu mi se čini korisno sada, u ovoj neuobičajenoj situaciji.

U svakom trenutku imamo izbor.

Možemo da paničimo, da se vajkamo šta nas je snašlo, a možemo i da prihvatimo situaciju kakva jeste i da napravimo od nje najbolje moguće, tako što ćemo da vidimo šta nam još donosi ova situacija.

Na ovaj način nam se istovremeno pružila prilika da naučimo da podelu na dobro i zlo ne tražimo u eksternim faktorima nego u nama samima.

Ono što se događa je činjenično stanje, a ono je neutralno. Dobija značenje koju mu mi damo. Zavisi od naše interpretacije i od toga kako i sa kog stanovišta smo spremni da posmatramo: Sa stanovišta žrtve okolnosti koje nas još više parališe ili iz perspektive koju ćemo sami da izaberemo da bismo samo sebe osnažili i videli i mogućnosti.

Da li postoji nešto dobro tj. korisno što je ova situacija donela?

Na primer:

  • Vazduh je postao čistiji, a reke bistrije.
  • Ako smo imali sreće, shvatili smo koliko smo povezani i imamo priliku da pomognemo nekome, što opet čini da budemo korisni i da se dobro osećamo.
  • Dostupne su nam stotine ako ne i hiljade besplatnih kurseva – od slikanja do programiranja.
  • Najpoznatiji svetski muzeji su otvorili svoja virtuelna vrata za nas.
  • Konačno imamo dovoljno vremena za sebe, za svoju decu i ukućane. (Oni za koje ovo nije dobra vest imaju veći problem od COVID19, ali i šansu da ga reše.)

Većina nas ima više vremena.

Šta sve možemo da radimo sa tim vremenom?

Možemo da raspremamo ormane, da isprobavamo recepte, da posvetimo vreme sebi, da meditiramo, čitamo, gledamo filmove koje smo davno hteli da pogledamo, i igramo igrice za koje nismo imali vremena. Da zašijemo dugmad koja su odavno pootpadala. Da pogledamo virtuelne ture muzeja, završimo neki od besplatnih kurseva. Da konačno napišemo tu priču, vežbamo zapostavljeni instrument, podsetimo se stranog jezika koji smo zapostavili. Ili da krenemo da učimo novi. Da se dobro odmorimo. Da preduzmemo nešto konkretno povodom tog našeg malog biznisa koji nam se odavno vrzma po glavi. Da nađemo one kutije za cipele i sredimo albume sa slikama. Da se javimo prijateljima.

Možemo bolje da se upoznamo sa svojim ukućanima. Da naučimo da bolje komuniciramo sa njima. Ili ako živimo sami, da naučimo kako da budemo sami i da se sprijateljimo sa sobom da se ne bismo osećali usamljenima. 

Ovo sve ne znači da treba da guramo glavu u pesak i pravimo se da je sve u redu

Ne znači da treba da budemo toliko „pozitivni“ da to pređe u lakomislenost, neodgovornost i nepoštovanje mera opreza koje su nam date.

Ali svakako možemo da izaberemo na šta ćemo primarno da se fokusiramo i da se žalimo što ruža ima trnje ili da budemo srećni i zadovoljni zbog toga što se stabljika sa trnjem završava cvetom.

Nema tog spoljnjeg faktora koji na to može da utiče.

Budite dobro, čuvajte sebe i druge.

Neva Rajković 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2020  - All rights reserved