Kreiranje Uspeha

Uloga životnih teškoća u ličnoj evoluciji

u redištu poteškoće leži prilika Ajnštajn

Životne teškoće, nepovoljne situacije, problemi, bol, patnja, ti neizbežni sastojci života, mogu biti vrlo korisni za učenje i razvoj. Prevazilazimo ih shvatanjem njihovog smisla i učenjem lekcija koje nam pružaju. Bez obzira koliko je iskustvo neprijatno, pouka je uvek korisna. Takvi svojevrsni testovi otkrivaju naše slabe tačke: ono čemu treba da posvetimo više pažnje, na čemu treba više da radimo, uverenja koja treba da menjamo. To su izazovi za razvijanje naših potencijala, za ispoljavanje kreativnosti i hrabrosti. Ne podcenjujmo se samosažaljevanjem, osećanjem bespomoćnosti i beznadežnosti!

Mudro je biti zahvalan za sva iskustva. U budističkoj tradiciji, teškoće su toliko važne za životni razvoj i mir da ih tibetanski mudraci prizivaju molitvom: „Nadam se da ću dobiti prikTeškoće pripremaju ljude.jpgladnu poteškoću i patnje na svom putu, tako da moje srce bude u potpunosti probuđeno i moj zadatak oslobađanja i opšte samilosti bude iskreno ispunjen“.

Od našeg odnosa prema životnim teškoćama zavisi koliko nas one osnažuju, razvijaju, stopiraju ili unazađuju. Naš odnos prema njima je važniji od nedaća koje nas snalaze. Kao što je odnos prema onom što imamo važniji od toga što imamo.

Osećaj ugroženosti u nekoj situaciji zavisi od toga kako je tumačimo i koliki joj značaj dajemo. Uspešnost, efikasnost u rešavanju problematičnih situacija najčešće zavisi od brzine promene misli, stavova i ponašanja. Pri tom je bitno osvestiti samosputavajuća, na strahu zasnovana verovanja i često preispitivati realnost svojih očekivanja i strahova.

Svako iskustvo nas osnažuje ukoliko imamo stav da nas svaka situacija nečemu uči. Takav stav i u vrlo teškim situacijama ne dozvoljava da klonemo duhom i pomaže da nalazimo razloge i načine da idemo dalje.

Ako imate problem koji nikako ne možete da rešite,
onda to možda i nije vaš problem. (Kineska poslovica)

Nepovoljne životne situacije, teškoće, bol, patnja su:

 • učitelji koji provociraju našu mudrost i šanse da naučimo važne lekcije, da jasnije i dublje sagledamo stvarnost i odbacimo svoje iluzije, nerealnosti,
 • signali o neizbežnosti promena u, na, sebi i oko sebe, svojih stavova, uverenja, svog pravca kretanja,
 • budilnici iz sna zbog koga smo propuštali suočavanja i preispitivanja: šta, zašto, kako radimo i kako mislimo dalje,
 • mostovi ka napretku i novom znanju, prilike za ubrzano učenje, menjanje i odrastanje,
 • posledice pogrešnih uverenja, postupaka, neznanja, neinformisanosti.

Suočavajući se sa neprijatnostima korisno je zapitati se:

 • Zašto se ovaj problem sada pojavio?
 • Zašto mi je to potrebno u ovom trenutku?
 • Kako i koliko moj stav utiče na problem?
 • Koje misli i ponašanje mogu da promenim da bih dobio/la željeni rezultat?
 • Na šta me ova situacija usmerava?
 • Čemu me ova situacija uči, koja je korist od nje?
 • Kako ovu situaciju mogu da iskoristim za svoj razvoj?

U našem životu ne treba da postoje problemi. Preimenujmo ih.
Izaberimo inspirativniji termin umesto reči problem, kojom nazivamo nepovoljne situacije u svom životu. Na primer, umesto „problem“ kažimo „izazov“. Reč „izazov“ daje, a reč „problem“ oduzima energiju. Ili, zadržimo njihovo izvorno ime - „situacije“.

U suočavanju sa životnim teškoćama pokažimo svoju maštovitost, toleranciju, strpljenje i snagu. Nek nam ta suočavanja budu prilike, stepenice koje uspešno i bez gunđanja savlađujemo penjući se na sve viši nivo lične evolucije.

Napisala: Zorana Timotijević, psiholog

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved