Neva Rajković

Uspeh - Neuspeh.jpg

Većina nas zna (ili bar naslućuje) koje navike bi trebalo da steknemo ili razvijamo da bismo postali i ostali uspešni. Ali da li znamo da prepoznamo navike kojih treba da se oslobodimo da bismo bili uspešni? Pogledajte ovu listu 10 navika neuspešnih. Ako prepoznate neku kao svoju, pod hitno je menjajte!

 1. Elaboriraju problem umesto da traže rešenje
  Vide problem u svakoj potencijalnoj mogućnosti da se nešto ostvari. U stanju su da satima obrazlažu zbog čega nešto ne može da uspe. Ne žele da razmišljaju šta bi moglo da se uradi da bi ideja uspela. Na svaki argument u prilog ideji replika je „da, ali“. Najsrećniji su kad mogu da kažu: „Pa lepo sam ti rekao da to nikad neće moći da uspe“.
 2. Više govore nego što slušaju
  Ponašaju se kao da im je Bog dao samo usta kojima će pričati i nijedno uvo, kojim bi slušali. Najbitnije im je da se njihov glas čuje i da im potvrdite da su u pravu. Svaki vaš pokušaj komunikacije prekidaju sa: “evo na primer ja” i nastavljaju da govore o sebi. Najslađe su se ispričali sa vama kada su vam sve vreme govorili samo o sebi. Teško im je da priznaju da je neko drugi u pravu, jer bi se onda osećali inferiorno.
 3. Misle i govore na negativan način
  Uvek vide negativnu stranu situacije. Njihova čaša je uvek poluprazna. Na primer, neke od izjava: „Sneg je dosadan.”, „Sunce je pretoplo.”, „Vetar im kvari frizuru.”,„Ruža ima trnje.”, „Svi su protiv njih.”, „Nemaju dovoljno novca.” Nisu spremni da promene percepciju i fokusiraju se na pozitivno. Glorifikuju svoju ulogu žrtve.
 4. Ne preuzimaju odgovornost
  Za svoj neuspeh krive okolnosti. Kreativni su u nalaženju izgovora. Krive kišu što su pokisli, a ne razmišljaju da su mogli da ponesu kišobran ili da se negde sklone od kiše. Žale se što već godinama čekaju na posao. Drugi su krivi što su se sa njima posvađali, zaboravljajući da je za svađu potrebno dvoje. Ako zakasne na sastanak, kriva im je saobraćajna gužva. Ne pada im napamet da su mogli da pođu ranije. Osnovni argument im je „ja tu ništa ne mogu da učinim“. Kada ih pitate šta su pokušali, odgovaraju da nema šta da pokušavaju, jer znaju da ne može ništa da se učini.
 5. Lako odustaju
  Ne prave više od jednog pokušaja, a zaboravljaju da su kao mali stotinama puta pali, pre nego što su naučili da hodaju. Lako se obeshrabruju, umesto da uče iz svojih grešaka. Svaki kamen vide kao nepremostivu prepreku, umesto kao još jedan korak u ostvarivanju cilja. I najmanji neuspeh je za njih velika drama. Čim osete da neće uspeti, započinju nešto drugo. Nemaju istrajnost da nastave i kada nije lako, i učine sve što je potrebno da bi ostvarili svoj san.
 6. Omalovažavaju druge kako bi sebe uzdigli
  Imaju osećaj niže vrednosti. Zavide drugima na uspehu. Umesto da slede njihov primer kako bi i sami postali uspešni, oni koriste svaku priliku da nipodaštavaju njihov uspeh i ogovaraju ih.
 7. Ponašaju se impulsivno
  Reaguju instinktivno, odnosno nikad nemaju plan. Prvo deluju, pa onda razmišljaju (ako to uopšte i učine). Kada im se ukaže neka prilika koja im se učini privlačnijom od trenutne, ostavljaju započeto i počinju nešto drugo što im se u tom trenutku čini boljim ili interesantnijim. Povode se za trenutnim zadovoljstvima i ne razmišljaju o posledicama njihovih ad-hoc akcija.
 8. Idu linijom manjeg otpora
  Nikada ne napreduju jer uporno ostaju u svojoj komfornoj zoni. Misle da je dovoljno što su tu, i očekuju da za to budu nagrađeni. Rade ono što su navikli, kako njima odgovara, i uvek najpre zadovoljavaju svoje primarne potrebe. Ne žele da se izlažu bilo kakvim potencijalnim neprijatnostima koje bi promene sa sobom nosile. Važno im je šta drugi misle o njima.
 9. Ne žele da se prilagođavaju
  Njihov životni moto je „takav sam i ja ne mogu da se menjam“. Takav mi je temperament, i zbog toga izazivam konflikte gde god se pojavim. Od njih možete čuti i: „Potrebno mi je deset sati sna, tako sam navikao”, „Tu se ništa ne može.”
 10. Bave se stvarima koje su van njihove zone uticaja
  Traće svoje vreme. Raspravljaju o politici i ogovaraju političare. Pokušavaju da otkriju uzroke ekonomske krize. Nerviraju se što pada kiša. Sekiraju se zbog naftne mrlje u Meksičkom zalivu. Troše vreme na stvari koje ne mogu da promene.

Za vaš uspeh, i više od toga!
Neva Rajković

 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved