Miloš Pistolić

Ikar i Dedal.jpg

Svi mi znamo kako se završava priča o Ikarovom letu. Taj tragični kraj često služi kao opomena da ne treba da se leti previsoko. Ili kako narod kaže: “Ko visoko leti, nisko pada”.

Ipak, postoji savet koji je Dedal dao svom sinu Ikaru pre nego što su poleteli, i taj savet se često previđa i zaboravlja kada se Ikarov neslavni kraj uzima kao primer.

Za sve one koji se ne sećaju baš potpuno grčkog mita o Dedalu i Ikaru, ispod možete da pročitate kratku prepričanu verziju.

 

Dedal je bio izvrstan izumitelj, jedan od najvećih pronalazača svog vremena. Jedna od njegovih kreacija bio je i lavirint u kome je bio zatočen Minotaur, pola čovek pola bik, lavirint koji je bio napravio za kralja Minosa. Dedal se zamerio kralju Minosu jer je pomogao Tezeju da ubije Minotaura i pobegne iz lavirinta.

Zbog toga je bio zatočen na ostrvu Kritu, zajedno sa svojim sinom Ikarom. Znajući da ne može da pobegne brodom, jer je Minosova vojska pretraživala sve brodove, Dedal je shvatio da je jedino rešenje da odleti sa ostrva, jer Minos jedino vazdušne puteve nije mogao da kontroliše.

Kao vešt majstor, namerio je da za sebe i sina napravi par krila koja će mu pomoći u toj zamisli. Dugo je sakupljao perje ptica i pričvršćivao ga voskom za laganu drvenu konstrukciju.

Kada su krila bila spremna, Dedal je Ikaru rekao da ne leti preblizu suncu, jer će mu sunčeva toplota otopiti vosak sa krila i da će pasti i udaviti se u moru. Naravno, većina vas zna da je Ikar upravo to uradio i da je poginuo leteći previsoko.

Fall_of_Icarus_Blondel_decoration_Louvre_800-Instagram.jpg

Ipak, postoji i drugi savet koji je Dedal dao Ikaru pred njihov let; savet koji se često previđa kada se ovaj mit prepričava, i kada ga vidite, potpuno će vam se promeniti pogled na naravoučenije ove legende.

Taj savet glasi: Nemoj leteti ni prenisko, jer će vlaga morskih talasa da ti natopi perje, krila će ti postati preteška, i završićeš istom sudbinom kao i da letiš blizu sunca.

Šta ovo znači za nas?

U ostvarenju naših namera često nas drugi plaše time da ćemo postati previše gordi ako zapucamo previsoko. Retko ko će nas opomenuti da nas čeka isti pad ako potpuno zanemarimo svoje autentične želje i prepustimo se sigurnim pričama i malim prohtevima.

Pazite se, jer hladna voda sigurno čeka i onog ko sebe potcenjuje.

 

Da li ste već znali za drugo Dedalovo upozorenje?

Ako niste, kako vam priča zvuči sada kada ste dobili i drugu stranu? Recite nam u komentarima.

 

Ako mislite da bi ova priča bila korisna nekome koga znate, podelite je.

Hvala na čitanju!

Miloš Pistolić

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved