Izađite iz svoje zone komfora

Neva Rajković, 16. March 2012.

potrudi se

Koliko puta ste u situacijama sa nezadovoljavajućim ishodom, sebi rekli:„Potrudio sam se koliko sam mogao!“? I mislili ste da je to dovoljno? Odaću vam tajnu: ako nema zadovoljavajućeg ishoda, za to da li ste se vi trudili ili niste nikoga nije briga. Ni vašu decu, ni vašeg partnera, ni pretpostavljene, ni ljude koji rade za vas, ni profesore, ni vaše klijente. Možda čak ni vas same. Zbog toga što to sada nije važno.

Zamislite ekstremnu situaciju: na plaži ste i odjednom vidite dete koje se davi. Potrčite u vodu, ali konstatujete da iz nekog razloga ne možete da doplivate do njega. Šta ćete da učinite? Da pustite da se udavi jer vi niste tako dobar plivač? Da se uzdržavate da zovete pomoć, da vas ljudi ne bi podozrivo gledali i pomislili: „zašto se ova/ovaj dere?“ Šta ćete da kažete majci deteta ako se ono udavi? „Znate, ja sam se potrudio/la, ali eto nisam uspeo/la“. Međutim, problem je u tome da nikoga nije briga što ste se potrudili, ako vaš trud nema zadovoljavajući ishod.

Dakle, „potruditi se“ nije dovoljno. Morate da uradite sve što je potrebno. I upravo je to rečenica koju od sada morate da upotrebljavate ako hoćete da postignete ono što želite. Ne: „trudim se i potrudio sam se“, ne: „potrudiću se“, nego: „Uradiću sve što je neophodno“. Da li ste se zamislili nad ovim? Da li vam je pala energija i osećate da posustajete? Da li ste se uplašili i počeli da se predomišljate? Moguće. Jer, „daću sve od sebe“ se nalazi van vaše zone komfora. „Potrudiću se“ se nalazi u vašoj zoni komfora. „Daću sve od sebe ili uradiću sve što je neophodno“, zahteva da vam ponekad bude i neprijatno, ili više od toga. Da se uplašite. Da vas zaboli. Ali bol, strah i neprijatnost su prolazni. Odustajanje traje zauvek.

Ako govorimo o „uradiću sve što je neophodno“, ne govorimo o nečemu što je nelegalno, nemoralno ili neetički. Govorimo o tome da kada neko navodno želi nešto, a često govori „sada mi nije zgodno da to uradim“ ili „imam otpor prema tome“, da ta osoba u stvari koristi izgovore da ne preduzme akciju. Vrlo je bitno da ovoga budete svesni.

Kada mi se prvi put ukazala prilika da održim trening pred određenom grupom ljudi, imala sam veliku tremu i bila sam prestravljena. Nisam imala nikakvog iskustva, nisam nikada držala trening, mislila sam da ću na licu mesta da zaboravim holandski i neću moći da izustim ni reč, da će cela grupa samo da sedi i lovi moje greške, da će mi se podsmevati, da neću biti u stanju da se pridržavam vremenskog rasporeda, da neću moći da kontrolišem grupu, da ću zaboraviti na vreme, da neću znati da odgovorim na postavljena pitanja. Takođe, u međuvremenu sam dobila napad hernije i to je bio odličan izgovor da odustanem od treninga. Ali, to me nije zaustavilo. Ni strah, ni bol. Da jeste, ja nikada ne bih postala ono što sam žarko želela.

Većina nas sprečava same sebe da ostvare uspeh zbog toga što nije spremna da izađe iz zone komfora! Razmislite o ovome i napravite izbor: da li ćete samo pasivno želeti ili ćete postati spremni da zaista učinite sve što je potrebno.

Lako je stajati u „bari“, žaliti se na mulj i mutnu vodu i čeznuti za bistrom rekom. Na sopstvenu „baru“ smo se ipak navikli. Jeste da je mutna i da smrdi, ali tu nam je toplo i osećamo se sigurno. Ništa neočekivano ne može da nam se desi, ništa ne možemo da izgubimo (ali ni da dobijemo, naravno). Ako smo zaista spremni da dođemo do te reke, potrebno je napraviti izbor i pokrenuti se u njenom smeru, u smeru željenog ishoda. Potrebno je da izađemo iz zone komfora. Biće hladnije i možda se ubodemo na neki trn; možda nas čak budu i ismevali. Ali vredi dati sve od sebe jer će nagrada biti velika.

Za vaš uspeh i više od toga!
Neva Rajković

 

Komentari