Neva Rajković

Ponekad se nađemo u situaciji u kojoj se saglasimo sa nečim što je suprotno onome što bismo u stvari želeli. Ova situacija nastaje kada neko iz grupe predloži neku aktivnost, a ostali se saglase sa tim. Potom grupa preduzme aktivnost koju ni jedan od njenih članova ne želi, jer ni jedan od njih nije spreman da se suprotstavi ili stavi primedbu iz straha da ne izazove nezadovoljstvo kod ostalih članova grupe. I tako nastaje fenomen nazvan Abilenski paradoks.*

Put-u-Abilen-Teksas.jpg

Jednog vrelog popodneva u gradiću Koleman (Coleman) u Teksasu, porodica je komforno sedela na verandi igrajući domine. Odjednom je tast predložio da sednu u kola i odvezu se na ručak do Abilena (Abilene), grada udaljenog 85 kilometara. Žena je rekla da joj se to čini kao odlična ideja. Muž se takođe složio, iako je mislio da je put predugačak i da je pretoplo za vožnju, dodajući: „Nadam se da i tvoja majka želi da ide“. Tašta je rekla: „Naravno da želim da idem. Dugo nisam bila u Abilenu.“

I tako su krenuli prašnjavim putem crno-belim Bjuikom, koji nije imao ventilaciju. Put je bio dug i ne previše prijatan. Hrana u restoranu je bila loša i svakako ne vredna tako dugog puta po vrućini.

Put-u-Abilen-Buick.jpg

Sate i sate kasnije su se vratili kući, potpuno iscrpljeni.

Sedeći ponovo na verandi, tast je rekao: „Baš je bio prijatan izlet, zar ne?“ Tašta je izjavila da bi ona radije ostala kod kuće, ali pošto su ostali toliko želeli da idu, saglasila se sa predlogom.

Muž je rekao: „Ni ja nisam bio baš oduševljen predlogom, ali sam pošao da bih vama udovoljio.“

Žena je rekla: „Ja sam pristala da idem samo da bih tebi udovoljila. Inače ni luda ne bih izašla iz kuće na takvoj vrućini.“

Tast je rekao da je on predložio da idu u Abilen zbog toga što je mislio da im je dosadno.

I tako su sedeli svo četvoro, potpuno zabezeknuti činjenicom da su svi zajedno odlučili da odu na put na koji niko od njih nije želeo da ide. Svako od njih bi radije ostao na verandi, uživajući u dokolici, ali se u trenutku donošenja odluke nije usudio da to prizna.

***

Sigurna sam da ste se nekada našli u ovoj situaciji. Ako ne na poslu, onda sigurno kod kuće.

I? Kako je uopšte moguće da ovakva situacija nastane? Ne, ne okrivljujte tasta i taštu. :)

  • Tast dela iz pretpostavke da se porodica dosađuje i predlaže akciju.
  • Niko ne govori šta zaista želi. Štaviše, komunicira sasvim suprotno od toga, pretpostavljajući da time drugima udovoljava. Tako svi dovode jedni druge u situaciju da pogrešno shvate njihovu zajedničku realnost u tom momentu.
  • Na osnovu netačnih informacija, donose odluku koja ih vodi u smeru suprotnom od onog koji žele.
  • Po sprovođenju odluke, svi se osećaju nezadovoljno, frustrirano ili čak ljuto.

Kada sledeći put vidite da vam preti opasnost da dođete u sličnu situaciju, bilo da ste na sastanku u firmi kada se daju predlozi projekta ili da se dogovarate sa porodicom ili prijateljima u koji ćete restoran na večeru, da ne biste upali u zamku pretpostavki, politike nezameranja, povinovanja tuđoj volji, ugađanja, prihvatanja zarad mira, ili prećutnih kompromisa, ispričajte ovu anegdotu prisutnima i pitajte ih:

„Da nismo slučajno pošli u Abilen?“

 

Za vaš uspeh i više od toga!
Neva Rajković

 
 
*Termin Abilenski paradoks (Abilene Paradox) je skovao Džeri B. Harvi (Jerry B. Harvey), profesor emeritus menadžmenta sa Džordž Vašington univerziteta u svojoj knjizi Abilenski paradoks i meditacije o menadžmentu (The Abilene Pradox and the Meditations on Management). Ovo je anegdota iz te knjige koja se takođe može naći na internetu.

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved