Neva Rajković

Ostalo je još tačno 100 dana do završetka ove godine. Šta ćeš da uradiš sa njima? Da ih pustiš da odu kao što su i došli, ili da ih iskoristiš na neki novi način? Zašto ih ne iskoristiš tako što ćeš da promeniš neku od svojih navika? Ili da usvojiš novu?

Nove navike mogu da budu mnogo korisnije od novogodišnjih odluka, pa možda nije loša ideja da počnemo na vreme.

kako promeniti navike.jpg

Evo jednog predloga, a ako voliš izazove, onda evo izazova:

Odaberi jednu akciju, i ponavljaj je svakog dana do kraja ove godine. Odaberi nešto što će ti pomoći da poboljšaš oblast koja ti je najvažnija u ovom trenutku: karijera, zdravlje, međuljudski odnosi, stanje svesti, šta god. Jer navika, a ne znanje, čini čoveka i dovodi ga do željenih rezultata. Nemoj da se zaustavljaš na konstatacijama tipa „znam da bi trebalo da…“ nego počni to da implementiraš. Evo par ideja ispod. Ako među njima ne nađeš ono što je za tebe relevantno, možda će ti pomoći da nađeš ono što jeste.

- ustani jedan sat ranije i „uhvati dan“

- uči po dve nove reči nekog stranog jezika

- spremi sebi obrok i zaobiđi tu pekaru ili ćevabdžinicu

- više slušaj, manje pričaj (ili obrnuto)

- posveti kvalitetno vreme porodici/prijateljima/sebi/deci

- završi ono što započneš

- razgovaraj sa nekom osobom koja je drukčija

- posveti neko vreme isključivo sebi

- vodi dnevnik

- radi vežbe disanja

- kaži NE

- proveravaj mejl jednom ili dva puta dnevno (umesto 10 puta)

- skloni telefon u torbu ili u džep kad razgovaraš sa nekim

- osećaj zahvalnost

- napravi plan i sprovedi ga

 

Zbog čega je ovih 100 dana važno?

Zbog toga što nam je toliko vremena potrebno da bismo usvojili novu naviku. To je potvrdio i Dr Roy Martina na dvodnevnom seminaru na kom sam bila prošlog vikenda u Holandiji. Mnogi od nas veruju da je za uspostavljanje nove navike potrebno tri nedelje. Međutim, ovo je zabluda koja je ovako nastala:  

Pedesetih godina prošog veka, američki plastični hirurg Maxwell Maltz je primetio da je njegovim pacijentima potrebno oko tri sedmice da se naviknu na svoj novi izgled. Napisao je da je umu potrebno minimalno 21 dan da bi se navikao na novu situaciju. Znači MINIMALNO 21 dan. Greška je nastala tako što je neko „zaboravio“ da u daljim navođenjima preuzme tu jednu reč: minimalno.

NAVIKE SU ARHITEKTURA1.jpg

Istraživanje Jeremy Deana, psihologa i doktoranta na University College London pokazalo je da je u proseku potrebno 66 dana (dva meseca!) da bi se stekla nova navika. U istraživanju koje je sproveo, učestvovalo je 96 dobrovoljaca kojima je bilo potrebno između 18 dana i osam meseci. Dr Martina nam je prošle nedelje objasnio zbog čega je potrebno 100 dana da bi se promenila neka navika ili uspostavila nova. O tome ćemo nekom drugom prilikom, a svakako na sledećem Manifestingu gde ću kao bonus podeliti sa vama nove tehnike koje sam naučila.

Elem, ja sam odlučila da u narednih 100 dana svakog dana uradim nešto što nikada nisam radila. Mogu na primer da probam novu hranu, perem zube stojeći na jednoj nozi, slušam muziku koju inače ne slušam, naučim nešto iz neke nove oblasti, pišem poruku držeći telefon naopačke, oblačim se zatvorenih očiju, igram neku novu igru, češljam se levom rukom (jer sam dešnjak) idem u kancelariju nekim drugim putem i sl.

Kada svakodnevno radimo nove stvari, praktikujemo jednu od moćnih neurobičkih vežbi (neurobics) kojima se trenira mozak da (između ostalog) postane brži i elastičniji, čime se povećavaju mentalne sposobnosti. Živo me zanima kakve će rezultate i iskustva to doneti. :)

Šta ćeš ti da radiš svaki dan sledećih 100 dana? 

Za tvoj uspeh, i više od toga!
Neva Rajković

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved