Neva Rajković

DNK.jpg

Već smo znali da naše misli i emocije oblikuju način na koji doživljavamo svet oko nas. Ono što nam možda nije očigledno na prvi pogled je to da i naše emocije oblikuju našu fizičku stvarnost.

U nastavku možete da pročitate do kojih zaključaka su došli naučnici koji su se bavili ovom temom.

Pre par godina, tri različita tima naučnika su uradila tri različita eksperimenta nezavisno jedni od drugih, upotrebljavajući DNK dobrovoljnih donora. A onda je četvrti tim povezao zaključke i došao do zanimljivih uvida.

U prvom eksperimentu sa HarthMath institute, uzeta je DNK od ispitanika, zapečaćena u kontejner i stavljena u drugu prostoriju. Naučnici su ispitanika izložili različitim stimulusima koji su kod njega prouzrokovali odgovarajuće emocije. Dogodilo se da je njegova DNK u drugoj sobi reagovala. Na negativne emocije DNK se zategla, a na pozitivne emocije, zavojnice DNK su se opustile. Naučnici su zaključili da “ljudske emocije proizvode efekte koji prkose konvencionalnim zakonima fizike”. 

U drugom eksperimentu, grupa naučnika je uzela od donora leukocite (bela krvna zrnca) i smestila ih u jednu prostoriju, u komore u kojima su mogli da mere strujne promene na njima. Donor je smešten u drugu prostoriju. Naučnici su mu puštali različite video klipove koji su kod njega prouzrokovali različite emocije. Reakcije i donora i leukocita su bile potpuno identične po jačini i pojavljivale su se u isto vreme, bez ikakve zadrške.

Kada su emocionalne oscilacije donora bile u svom maksimumu ili minimumu, istovremeno su kod DNK bile izmerene maksimalne i minimalne vrednosti.

Naučnici su želeli da vide koliko daleko mogu da odvoje donora i njegovu DNK i još uvek dobiju isti respons. Razdvojili su ih na 50 milja (80,5 km). Respons je još uvek bio identičan: reakcije su se pojavljivale istovremeno, bez kašnjenja, i bile su istog intenziteta.  

Zaključak je bio da donor i njegova DNK međusobno komuniciraju van prostora i vremena.

U trećem eksperimentu koji je vodio dr Vladimir Poponin, naučnici su primetili uticaj DNK na naš fizički svet. Fotoni, elementarne čestice koje čine svet oko nas, posmatrani su u vakuumu. Njihove inicijalne lokacije bile su sasvim nasumične.

Zatim je ljudski DNK smešten u vakuum. Ono što je potom uočeno je da fotoni više nisu bili nasumično raspoređeni, već su bili grupisani tako da predstavljaju  tačnu geometriju DNK.

Istraživači su shvatili da ljudski DNK eksplicitno određuje ponašanje fotona koji stvaraju svet oko nas.

Logični zaključak koji su naučnici izveli iz ovih studija je:

Kada naše emocije utiču na našu DNK, a naša DNK oblikuje svet oko nas, naše emocije bukvalno i direktno stvaraju, menjaju i održavaju svet oko nas.

I povrh toga: ako je naša DNK u našoj deci, naše emocije takođe utiču i na njih.

Pošto znamo da mi sami možemo da biramo i kreiramo svoje emocije, dobro bi bilo da ih svesno biramo.

Na primer:

  • Možemo da se koncentrišemo na dobre stvari. Ovo nije priča o pozitivnom razmišljanju jer ono samo za sebe može da vas zakopa (o tome smo pisali ranije). Kada nam ne ide baš sve kako smo planirali, umesto da se nerviramo zbog toga, možemo da se fokusiramo na stvari koje nam izazivaju dobre emocije. To ne znači da treba da pobegnemo od neželjene situacije koju treba da rešimo. Jedno drugo ne isključuje.
  • Umesto da gunđamo što pada kiša, možemo da budemo zadovoljni zbog toga što nećemo morati da zalivamo baštu. U redu, nemamo svi baštu, ali pronađite vama blisku analogiju.
  • Ako nas neko iritira, možemo da izaberemo da se fokusiramo na njegove/njene osobine koje nam se dopadaju.
  • Čitanje i gledanje vesti je svakako uputno eliminisati iz dnevne rutine. U vestima se retko kad piše o dobrim stvarima. Piše se uglavnom o lošim jer nam one privlače pažnju, a loše vesti nam stvaraju loše emocije. Možete svesno da odlučite da izbacite čitanje vesti iz svog dnevnog rasporeda i da se fokusirate na one stvari na koje možete da utičete. Samim tim što gledamo ili čitamo loše vesti ili poklanjamo svoje vreme toksičnim ljudima, mi dozvoljavamo negativnosti da ulazi u naš sistem.
  • Isto važi i za brigu. Nama je kulturološki određeno da se brinemo. Ali briga ti oduzima vreme i energiju i ne vodi te nikud. Kao da voziš bicikl kome fali lanac. Ili stavi lanac i reši situaciju zbog koje se brineš ili prestani da vrtiš pedale uzalud.
  • Ne dozvolite da vam drugi kontrolišu život tako što će njihovo mišljenje ili interpretacija njihovog ponašanja uticati na to kako se osećate. Ako vas neko ne pozdravi na ulici, možete to da interpretirate kao da vas ignoriše. Od toga ćete napraviti sebi priču da je osoba uobražena, vi niste dovoljno interesantni i ko zna šta još, što će učiniti da se loše osećate. No, niko nije gazda vaših emocija do vas samih. Jedina osoba koja može da vas povredi ste vi sami, i to time što ćete ovaj događaj tako interpretirati. U ovom primeru, jedino što treba da uradite je da konstatujete da je osoba bila udubljena u svoje misli i da nastavite svojim putem.

Naravno da može da se dogodi da upadnemo u negativnu spiralu, ali čim to primetimo – a što pre to bolje – možemo da se vratimo na svesno kreiranje misli i emocija. Jedan od načina koji u ogromnom broju situacija pomaže je slušanje omiljene muzike.

Naravoučenije:

Umesto da se punimo spoljašnjom negativnošću, mi možemo pozitivno da utičemo i na sebe i na svoje okruženje. Zbog toga je neophodno da svesno punimo svoj um realnim pozitivnim stvarima proisteklim iz naše promenjene percepcije, izbora na ono na šta ćemo da se fokusiramo i misli i emocija koje svesno kreiramo.

Za vaš uspeh, i više od toga!

Neva Rajković

 

Izvor o istraživanjima: 

https://www.lifecoachcode.com/2017/02/26/emotion-shapes-reality/

 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2019  - All rights reserved