Neva Rajković

driving bus

Mnogi od nas veruju da je život putovanje. Pa hajde da krenemo na put, autobusom. U stvari, vi njime već putujete neko vreme. Taj autobus se zove Vaš Život. Ima i tablu sa odredištem na prednjoj strani. Možda je nikada niste videli jer niste ni izlazili iz autobusa. A možda niste ni pogledali ko je vozač, jer verujete da je iskusan i zna gde ide.

Za vozača neki izaberu oca ili majku; starijeg brata, sestru, ujaka... U svakom slučaju, većina ljudi prepušta nekom drugom da vozi njihov autobus. Vozač može s vremena na vreme i da se promeni, u zavisnosti od situacije. Neko čak privremeno izabere svog profesora, direktora, terapeuta, advokata ili neku drugu osobu koja ima autoritet. U većini slučajeva, biraju iskusne vozače.

A pošto ne znate gde ste pošli, oni će vas odvesti tamo gde oni misle da treba da stignete. Živite tako (manje ili više) srećno, protežući povremeno noge u šetnji od prednjih do zadnjih sedišta u tom malom, relativno komfornom autobusu koji se zove Vaš Život.

Pošto nemate ništa značajno da radite, možda će vam pomalo biti dosadno. Neki će zaspati, nadajući se lepim snovima. Neki će gledati film, zureći u pokretne slike koje opisuju druge ljude i njihova putovanja. Neki će jednostavno dremuckati i čekati da ih neko probudi na poslednjem stajalištu. Kada vožnja postane neugodna, neko će možda da opsuje vozača ili da se pobuni u sebi na kratko, ali se većina brzo navikne, čak i na ustajali vazduh i nimalo inspirativan pogled kroz prozor.

gde ides

Međutim, niko ništa ne preduzima. Mnogi se boje da voze svoj sopstveni autobus. Misle da ne umeju, da nisu dovoljno dobri. Naučeni su da drugi znaju bolje. Ili možda misle da nemaju izbora. Mnogi se osećaju komforno jer znaju da uvek mogu nekog drugog da okrive zbog toga što su promašili skretanje ili ušli u ćorsokak. Ipak, taj komfor ima i svoju cenu. Osećaju se bespomoćnim jer ne upravljaju svojim životom. Putuju ka odredištu koje nije njihovo i na kome ne žele da budu. Gledaju filmove koje je vozač izabrao i slušaju njegovu omiljenu muziku. On određuje kada će biti pauza kako bi mogli da udahnu malo svežeg vazduha. On ih odvodi do restorana pored puta u kojima će moći da kupe osveženje, najčešće loše i previše skupo.

Šta mislite, kako bi bilo da preuzmete volan svog autobusa, autobusa zvanog Vaš Život? Zahvalite se vozaču na dosadašnjem angažmanu i otpustite ga. Kada sednete napred, sa volanom u rukama, videćete put ispred sebe. Još uvek će možda biti neosvetljen i pun rupa, ali ćete vi odlučiti kako da ih zaobiđete. Vi ćete birati gde da skrenete, gde da stanete; vi ćete izabrati svoje odredište. Nećete više gubiti dragoceno vreme na marginalnim događajima i posmatranju tuđih života. Čak ćete moći i da slušate svoju omiljenu muziku.

Šta kažete? Vi se vodite sudbinom? Bog je definisao vaše odredište? U redu je. Ipak, ko god on (ili ona) bio, tu je da vam pomaže u navigaciji, a ne da vozi! Sprijateljite se sa Bogom, Univerzumom, svojim Višim Ja, Svrhom, Intuicijom, Srcem… kako god to nazvali. Pitajte ih koje je vaše odredište. Oni znaju. Pozovite ih da sednu pored vas. A onda, tokom puta, kada ne znate gde da skrenete, pitajte ih. I pažljivo slušajte odgovor. Kada ga dobijete, izaberite da li ćete ga poslušati ili poći drugim putem.

I ne zaboravite da uživate u putovanju!

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved