Neva Rajković

Naučite da primate ono što vam se nudi

Kreiranje Uspeha blog Primanje

Svi mi želimo mnogo toga, ali kada nam se to zaista i ponudi, ne umemo svi da prihvatimo ponuđeno na jednako dobre načine. Da uzmemo jednostavan, svakodnevni primer: kako ste reagovali kada vam je neko poslednji put uputio kompliment? Recimo da je to bila svakodnevna situacija i neko vam je rekao: „Jako ti je lep džemper.“

Kako ste reagovali na to? Da li ste odmah rekli kako ste ga kupili na rasprodaji? Ili da ga imate “već sto godina”? Da nije ništa naročito? Da ima fleku na rukavu koja se ne vidi? Da vam ga je mama poklonila pa morate ponekad da ga obučete? Ili ste se možda zapitali šta ta osoba hoće od vas kad vam laska na ovaj način, ili čak pomislili da ne misli ozbiljno. Ili ste samo tiho promrmljali “hvala” i brzo promenili temu?

Ako se prepoznajete u ovim situacijama, niste jedini.

Zbog toga što smo naučeni da odbijamo ono što nam se tek tako ponudi i da nisko vrednujemo sebe, mnogi od nas nesvesno doživljavaju sebe kao da nisu vredni da nešto prime. To osećanje nedostatka vrednosti često pokušavaju da zamaskiraju jadikovkama kako život nije fer. Možda i nije fer, ali je pun različitih sadržaja! Život je kao prodavnica slatkiša, a vi ste ti koji treba da se poslužite onim što želite. Na svetu ima toliko ljudi da nema potrebe da budete usamljeni i bez prijatelja. Takođe, na svetu ima toliko bogatstva da nema potrebe da oskudevate u bilo čemu. Osim ako sami ne napravite takav izbor.

Ako ste napravili izbor da deo tog izobilja koje postoji u svetu pripadne vama, morate da naučite da primate.

Većini od nas je teško da na pravi način primi ono što nam se nudi. I to se ne odnosi samo na komplimente.

Zamislite da želite da odete na letovanje ali nemate dovoljno novca za željenu destinaciju. Neko od prijatelja se ponudi da vam plati odmor. Šta ćete učiniti? Pokušati da odbijete ponudu? Pitati se koje su mu (ili joj) prave namere? Zbog čega želi da vas zaduži ili „kupi“ vaše prijateljstvo? Ili razmišljate šta vi treba da učinite kao protivuslugu?

Razmislite koji je vaš uobičajeni način da odbijete poklon, uslugu ili pomoć bilo koje vrste (jer vi to možete sami i ne želite nikoga da opterećujete).

Razmotrimo još neke primere.

Kupili ste nove cipele, parfem, svilenu spavaćicu, bilo šta. Šta radite sa njima? Da li odmah uživate u njima upotrebljavajući ih ili ih uredno sklanjate u orman čekajući neku „prigodnu“ priliku da ih iskoristite?

Razmislite kako se ophodite prema sopstvenim veštinama. Trudili ste se da završite kurs francuskog, dobili sertifikat, stavili ga u fioku i ne progovarate ni reč francuskog?

Razmislite i kako se ophodite prema sopstvenim uspesima. Da li ih slavite, nikome ne govorite o njima ili ih nipodaštavate stideći se ili se plašeći nečega?

Da biste bili uspešni, morate da naučite da primate. Ako niste spremni da primate, nema smisla da se trudite da postignete svoje ciljeve. Biće vam jako teško da ih realizujete, jer niste spremni da primite i prihvatite ishod neke vaše akcije. U početku, primanje može da bude neugodno zbog toga što vas taj akt podseća na negativne stavove koje možete imati o sebi i često se kosi sa uobičajenim načinom vaspitavanja. Na primer, često se na poklone koje gosti donose reaguje sa „Jao, pa niste trebali!“ Ili su vas kao male terali da odbijete novac koji bi vam neko od rodbine nudio?

Kada biste nekome više puta ponudili pomoć, a on bi je stalno odbijao, da li biste nastavili da mu je nudite? Posle nekog vremena biste jednostavno prestali. Život funkcioniše na isti način. Ako stalno odbijate ono što vam život nudi, na kraju će i prestati da vam daje.

Ako svesno vežbate primanje, šanse da nešto zaista i dobijete će vam se sve češće pojavljivati. Na vama će jedino biti da ih iskoristite. Dakle da biste naučili da primate i da uživate u tome, potrebno je da vežbate. Evo nekoliko načina:

  • Zahvalite se svaki put kada vam neko uputi kompliment, verujte u ono što kaže i uživajte u tome.
  • Prihvatite sa zahvalnošću poklon, podršku ili uslugu od osobe koja vam to nudi.
  • Odajte sebi priznanje za sve što ste ostvarili u životu.
  • Uživajte u stvarima koje ste kupili ili dobili.
  • Radujte se svojim uspesima i slavite ih sa prijateljima.
  • Koristite veštine koje imate.

Počnite da vežbate primanje već danas. Bićete višestruko nagrađeni.

Za vaš uspeh, i više od toga!
Neva Rajković

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved