Neva Rajković

Inspirativna priča o Abduli

Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdula. Nije posedovao ništa osim jednog starog ćebeta koje ga je zimi štitilo od hladnoće, a leti od sunca. Živeo je preko puta palate Velikog vezira, i živeo od milostinje koju bi mu prolaznici udelili. I pored svog siromaštva uvek je bio nasmejan i lepo raspoložen. Svaku milostinju je primao sa velikom zahvalnošću i nije se obazirao na poglede pune nipodaštavanja, koje bi mu poneki prolaznik uputio. Tako je provodio svoje dane u radosti, pesmi i igri, uveseljavajući prolaznike.

Veliki vezir ga je često gledao sa balkona svoje palate. Uvek je bio mrgudan i nezadovoljan, i pitao se šta sa tim prosjakom nije u redu kad je, uprkos svojoj bedi i bez obzira da li je hladna zima ili vrelo leto, uvek tako dobro raspoložen.

arabic_art_93_by_oboudi2001d

Jednog dana ga je pozvao u svoju palatu i upitao ga: „Abdula, kako je moguće da si uvek tako dobro raspoložen?“ Ti nemaš ništa osim tog ćebeta koje se raspada. Ne znaš ni da li ćeš imati dovoljno hrane za dan koji dolazi. Ja imam sve bogatstvo: najbolje konje, pune sanduke dragog kamenja, zlato, harem pun najlepših žena, palatu i odane podanike. Ne moram da se brinem ni zbog čega, a opet sam svakog dana neraspoložen i ničemu se ne radujem. U čemu je tvoja tajna?

Abdula ga pogleda sa osmehom i reče: „Gospodaru, svakog jutra kada se probudim, ja postavim sebi jedno pitanje: Abdula, šta danas želiš? Patnju, jad i bedu ili osećaj sreće i blaženstvo? Šta ćeš da izabereš danas? I tako svakog dana  ja biram da budem srećan i da se osećam blaženo. To je moj izbor, gospodaru. To je moj život.“

Dakle, sreća je stvar izbora. Svakog dana, svakog jutra, u svakom trenutku i vi imate tu mogućnost da izaberete da li ćete biti srećni ili ne. A onda i da živite u skladu sa tim. Samo od vas zavisi. Birajte da budete srećni, život je suviše kratak da biste ga proveli nezadovoljni. Prepustite svoju sreću u sigurne ruke – svoje.

Za vaš uspeh!
Neva Rajković

 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved