Priča pukovnika Sandersa

Neva Rajković, 09. February 2013.

collone sanders kfc

Bilo mu je 65 godina kada je primio svoju prvu državnu penziju koja je iznosila 99 dolara. To mu je bio jedini prihod. Shvatio je da nešto mora da promeni u svom životu; odlučio je da to i uradi. Jedini „kapital“ koji je imao bio je njegov recept za piletinu sa 11 začinskih biljaka koji je kao dečak smislio kuvajući za svoju bolesnu majku.

I krenuo je u akciju. Napustio je svoju kućicu u Kentakiju, rešen da unovči svoj recept. Harland Sanders je proputovao mnoge američke gradove obilazeći različite restorane i nudeći njihovim vlasnicima svoj recept za piletinu. Niko od preko 1.000 vlasnika restorana nije bio zainteresovan; mnogi su se smejali njegovoj uštirkanoj beloj košulji i belim pantalonama, ali on nije odustajao. Da budemo precizniji, odbili su ga 1.009 puta!

A onda je neko rekao DA. To je bio Pit Harman u Saut Solt Lejku (Pete Harman, South Salt Lake). Pristao je da postanu partneri. 1952. otvorili su prvi „Kentucky Fried Chicken“. Ostalo je istorija. Harland Sanders je 1964. prodao svoj udeo za dva miliona dolara. Bilo mu je 74 godine. Umro je sa 90 godina. Do poslednjeg dana prelazio je više od 400.000 kilometara obilazeći prodavnice u lancu koji je osnovao.

Pouka priče? Ni godine starosti ni nedostatak novca nisu prepreka da se postane uspešan. Ono  što je potrebno je ideja, akcija, upornost i dobar plan.

Koliko nas će nastaviti da kuca na vrata posle 1.000 odbijanja? Koliko nas će posle svakog NE, umesto razloga da odustane, naći razlog da nastavi?

Za vaš uspeh!
Neva Rajković

Komentari