Priroda nam pokazuje istinu

Kreiranje uspeha, 29. June 2013.

girl tree

Priroda nam pokazuje istinu. Ne možete protiv toga. Jednostavno je tako. Prosto.
U današnjoj šetnji naučila sam mnogo od Majke Prirode i Oca Neba.

Posmatrala sam drvo, prelepo drvo...

Ima toliko mnogo mrava koji žive na njemu. Odjednom sam pomislila: „Drvo, tako si neverovatno. Stvarno jesi. Ne treba ti puno i daješ sve od sebe svima kojima si potrebno. Ne smetaju ti mravi koji žive na tebi, ne smetam ti ja što sam pored tebe, ne smeta ti sunce što sija i kiša što pada, samo uzmeš ono što ti treba (što je skoro ništa) i daješ sve što imaš drugima. Kako je to divno! Dozvoljavaš mravima da žive na tebi, ljudima da sede pored tebe, da te dodiruju, dozvoljavaš suncu da te ljubi, kiši da te hrani. Ti si to što si i ne trudiš se da budeš nešto drugo. Dopuštaš ljudima da budu onakvi kakvi su, mravima ono što su, i ne pokušavaš da promeniš njih niti njihovu prirodu. Samo ih puštaš da budu. I svi živite u harmoniji. Ti održavaš harmoniju.“

Kako je divno !

Mnogo toga se može naučiti od drveta.

mukesh parth welcome tree

Onda sam u povratku shvatila nešto, nešto što sam oduvek znala, ali sada ima novo značenje u mojoj duši. Primećujem stvari. Imam divne oči i uši, i čulo mirisa, pa mogu da čujem zujanje pčela, osetim miris mora, mogu da vidim rakove i sve vrste riba u plićacima na moru i mogu da vidim morske zvezde. Svi mi možemo da ih vidimo, ali ja ih primećujem. Nekog drugog dana kažem ljudima da sam videla deset morskih zvezda, a oni nisu videli ni jednu. Danas sam bila dovoljno srećna da sam videla morske zvezde, školjke, neverovatne rakove i neke zanimljive guštere. Onda mi je sinulo! Ja ih primećujem. Kada primetim jedno, uvek je u blizini i drugo. Kada vidim jednu morsku zvezdu, uvek vidim i drugu. Kada sam videla jednog raka, onda sam videla i drugog i još jednog. Ovo je u stvari način na koji zakon privlačnosti funkcioniše. Kada primetimo, primamo još više. Tada sam shvatila. Zašto biste vi ikada primećivali nešto (fokusirali se i obraćali pažnju) što nećete da vidite u još većoj meri?!  Jer ako primetite jednom, videćete i drugo, pa još jedno i još jedno...

Ja samo hoću da vidim morske zvezde, rakove, drveće, lepe stvari, delfine, leptire. Primećujem ih svuda oko sebe. Oni mi se predstavljaju i oni su svuda. Ukoliko ne otvorite oči da ih vidite, oni se kriju, i vi ste prosto zakasnili da vidite raka, na primer.

Potrebno je fokusirano primećivanje i usmerena pažnja. Ne mislim ja da je potrebno da se posebno fokusiramo da vidimo morsku zvezdu, već osećam da treba da se usmerimo na svet oko nas i počnemo da obraćamo pažnju na lepotu koja nas okružuje, da primećujemo čuda, lepe ljude, dobrotu, radost, ljubav, mir, a onda ćemo i videti više toga. Vrlo jednostavno, zapravo, veoma prosto. Baš kao i drvo. Život je jednostavan ako samo dozvolite sebi da budete ono što ste, i ako dozvolite drugima da budu to što su i da ispune svoju svrhu.  Stvari idu lako svojim tokom kada ih pustimo da budu u svom prirodnom stanju. To je istina. Upravo to sam naučila danas.

Pogledala sam u more, zemlju, sunce, nebo, drveće, kamenje, stene i pomislila sam: „Čudesno!“ Svi elementi me okružuju sve vreme, podržavaju me, pomažu mi, vode me, uče me. Voda me smiruje, opušta i relaksira. Od stena osećam stabilnost i snagu, moć da prebrodim svaku oluju koja mi naiđe. Biću promenjena, ali ću preživeti, samo ako budem to što sam. Osećam da mi sunce budi energiju i pruža utehu svojom toplotom.  Onda sam se okrenula šumi i iznenada osetila hlađenje. Drveće me štiti od toplote, hladi me i smiruje, stabilizuje moju dušu.

Priroda je tako lepa, ona je naš najveći učitelj; ona ne traži ništa, a daje sve. Priroda prirodno uzima ono što joj je potrebno; zna da će joj Bog to obezbediti i da nema potrebe da brine. Ukoliko je žedna, doći će kiša. Ako joj je hladno, sunce će sijati, a kada je potrebna nekome ili nečemu, daće se bezuslovno i bez prigovora. To je krug života. Mi mu pripadamo.

Želim da živim.

Napisala: Danica Karić, www.srecnaplaneta.rs

Komentari