Miloš Pistolić

Kako smanjiti rasejanost, ograničiti prekide i završiti više obaveza za manje vremena.

Pročitati „Rat i mir“ za pet dana nije bio lak zadatak, ali kada nema drugog izbora... Smer za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom je jedan od najobimnijih smerova na celom univerzitetu. Sa tri najveća ispita koji imaju obim od deset, petnaest i trideset i pet hiljada strana lektire i literature sigurno može da se smatra dinosaurusom koji jede vreme. Ja sam ga završio u apsolventskoj petoj godini sa prosekom 8,5 i sa mnogo slobodnog vremena, u čemu mi je pomoglo otkriće ove tehnike negde na polovini studija. Nadam se da će i vama ona značiti onoliko koliko je meni.

deadline1

Tih dana bih gledao da odspavam što bolje mogu, kako ne bih bio umoran u toku samog učenja. U tome mi i dan danas pomaže jedno saznanje koje je u međuvremenu na nekoliko mesta bilo dokazano, a to je dužina jednog ciklusa spavanja.

Dakle, jedan celokupan ciklus sna traje 1,5 h. U toku njega se smeni nekoliko komponenti, od kojih su glavne REM i NREM faza sna (o njima nećemo ovde dublje raspravljati). Svoje spavanje bismo morali da organizujemo oko ove brojke, što znači da spavanje treba tempirati na 3, 4,5, 6, 7,5, 9h itd.

Naravno, ako nemamo mnogo vremena, ove poslednje dve opcije svakako nisu najpreporučljivije. Ako se probudimo u sred jednog od ciklusa, npr. posle 8 sati, probudićemo se u toku faze dubokog sna, što utiče na to da se osećamo umornije nego kad smo legli da spavamo.

Druga stvar koju bih uvek radio je planiranje gradiva koje mogu da pređem za jedan dan. Ovde pomaže već stvorena svest o tome koliko smo sposobni da pročitamo za određen vremenski period.

Kada pred sobom imam jasan plan gradiva, počeo bih vreme da delim na segmente od 2,5 h. Te velike segmente onda podelim na 5 malih od po pola sata. Četiri ciklusa služi za učenje, a jedan za veliki odmor. Jedan mali ciklus od pola sata je podeljen na dve deonice – od 25 i 5 minuta. 25 minuta je vreme koje je posvećeno samo učenju, a 5 minuta služi za odmor.

Struktura izgleda ovako: 25-5-25-5-25-5-25-5-30; 25-5-25-5-25-5-25-5-30…

Bitne napomene:

Ništa ne sme da vas prekine u okviru 25 minuta koje koristite za učenje. Stavite pored sebe papir koji će služiti za zapisivanje stvari koje vam padnu na pamet da treba da uradite (poziv majci, drugu, sečenje noktiju, sređivanje sobe, čišćenje kupatila, rad na ideji koja može da se ostvari samo u vreme rezervisano za učenje usred prebukiranog ispitnog roka). Takođe, nemojte dozvoliti da vas drugi prekinu u toku rada. Sve su ovo načini na koji se um buni da se potpuno usmeri na rad koji mora biti završen. Stvari koje zapišete na papir radite u pauzama od pola sata.

Kao i kod svih drugih veština, i ova će se usavršiti vežbom, što znači da će vam fokus sve više i više rasti što više budete koristili tehniku. Trudite se da misli stalno usmeravate na zadatak koji ste sebi postavili.

U kratkim pauzama je najbolje prošetati i ne misliti uopšte na materiju koju obrađujemo. Ko je u stanju, može i da odrema pet minuta.

Potrebna pomagala:

  • Tajmer, poželjno kuhinjski (meni je najviše odgovarala android aplikacija Pakleni paradajz koja može da se skine sa interneta).
  • Prazan list papira i olovka za zapisivanje prekida.

pomodoro1

Ova tehnika zove se Pomodoro. Više o njoj i svim sitnim nijansama i detaljima možete saznati na zvaničnom sajtu. Pre nekoliko godina postojala je i besplatna e-knjiga na sajtu, a sada se može naći na internetu.

Ova tehnika, kao što ste već pretpostavili, nije primenjiva samo na učenje, već može da se koristi za sve obaveze koje nikako da završimo. Kada sve završite i pre planiranog vremena, osetićete se čudno što bez griže savesti možete da pogledate omiljenu seriju.

Srećno!

Miloš Pistolić

 

 

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved