Neva Rajković

Ono u šta verujemo kreira naš život

elephant

Svi mi verujemo u različite stvari i imamo različita ubeđenja. I pozitivna i negativna. Ona čine da posmatramo život na određeni način. I da se na određeni način ponašamo.

Ovo možda zvuči apstraktno, ali nije.

I vi i ja se ponašamo prema onome u šta duboko verujemo, bilo svesno, bilo nesvesno. Ponekad nam uspeva da pobedimo ta ubeđenja, ulažući napor i snagu volje, ali na duge staze će ipak naša uverenja pobediti. Ako ih ne transformišemo.

Nedavno se dogodilo sledeće:

Posle jednog seminara koji sam držala, prišla mi je gospođa sa molbom da desetak minuta sa mnom nasamo porazgovara. Kako je bilo više slušaoca, koji su čekali da porazgovaraju sa mnom, predložila sam joj da mi se sutradan javi telefonom u određeno vreme. Nije se javila. Kada sam je sledeći put videla, rekla mi je da joj je razgovor sa mnom bio jako potreban, ali nije mogla da mi se javi jer su joj iznenada došli gosti. Njeno uverenje da se iznenadni gost mora primiti i ugostiti je dovelo do toga da je propustila razgovor za koji je sama procenila da bi joj bio od pomoći u rešavanju neželjene situacije u kojoj se nalazi. Propustila je šansu da izađe iz spirale neželjenih događaja koji i dalje utiču na njen život.

I tako, jedna naizgled beznačajna odluka utiče na čitav niz situacija. Donošenje neadekvatnih odluka tokom dužeg vremenskog perioda je siguran način da kreiramo život koji ne želimo. Ono o čemu bi trebalo razmisliti je da li će vas vaša uverenja dovesti do destinacije vaših snova. Neophodno je da procenite situaciju u vašem životu i otkrijete uverenja (ili ubeđenja) koja čine osnovni uzrok stvaranja takve situacije.

Ali šta su uverenja?

Uverenja su sudovi ili mišljenja o svetu oko nas, drugim ljudima i nama samima koje mi prihvatamo kao istinu. To su obrasci koji su nam usađeni od strane roditelja, učitelja ili okruženja. Neke od njih smo formirali mi sami, posmatrajući svet oko sebe. Svi mi imamo ubeđenja koja nas podstiču, i ona koja nas ograničavaju. Većina naših ubeđenja su van našeg svesnog uma i imaju veliki uticaj na naše misli, akcije i samim tim i rezultate u našem životu.

Ostaci iz prošlosti

Možda ste čuli kako treniraju slonove tako da ostanu vezani za tanak štapić poboden u zemlju?

Dok je slon još beba, trener ga vezuje za stub debelim lancem oko članka noge. Kada slonče pokuša da se pomeri, taj debeli lanac se steže oko njegovog čanka i zadaje mu bol. Ubrzo, slonče postaje uslovljeno da povlačenje noge znači bol.

Kada slonče odraste, trener može da ga vezuje sve tanjim i tanjim kanapom, sve dok ne dođe dotle da može da ga veže čak i koncem za šator. Ova životinja od pet tona se neće ni pomeriti.

Izgleda da mnoga uverenja koja danas imate funkcionišu kao taj tanki kanap, i možda vas drže na istom mestu i sprečavaju da odete tamo gde želite da budete. To je razlog zbog koga ljudi ostaju u vezama koje više ne funkcionišu, rade poslove koje ne vole, zanemaruju svoje zdravlje, svoje potrebe, sebe, ne usuđuju se da pođu za svojim željama i snovima, ne prate svoju energiju i ne ispunjavaju svoj potencijal.

Vaša uverenja mogu da budu toliko jaka da vas primoravaju da vidite samo ono što se u njih uklapa. Potpuno menjaju vašu percepciju. Međutim, vaša uverenja nisu uvek istinita. Ona su samo vaša percepcija istine koja je zasnovana na vašim prošlim iskustvima i njihovim interpretacijama.

Srećna okolnost je ta da uverenja koja imate možete da promenite i da postanete slobodni. Možete da napravite svestan izbor i da izaberete ono u šta hoćete da verujete, što će vam omogućiti da živite život koji zaista želite. Dakle, vi možete svesno da izaberete u šta ćete da verujete, bilo da se radi o zdravlju, emotivnim vezama, novcu, karijeri, drugim ljudima.

Time ćete učiniti da živite život po vašim merilima; bićete oslobođeni mišljenja i stavova drugih ljudi, koje ste u toku života (nesvesno) prihvatili kao „istinu“ koja vas je sprečavala da živite vaš sopstveni život.

Za Vaš uspeh!

Neva Rajković

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je inspirisao :)

Preuzmite naš besplatni e-book i počnite punom parom da radite na sebi iz topline svoga doma. Ili dođite na naš trening Manifesting.Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2018  - All rights reserved