Mentorstvo i koučing

Šta nije koučing?


Koučing nije savetovanje


U procesu koučinga nećete dobijati savete šta treba da uradite. Ovo može da bude iznenađenje za nekoga ko se prvi put susreće sa ovim pristupom, ali se najčešće nakon početnog čuđenja što nema saveta svako orijentiše na samostalno pronalaženje najboljeg rešenja. Ono što ćemo umesto savetovanja da uradimo jeste da ti pomognemo da jasno definišeš ono što želiš da imaš u svom životu i da te naučimo onim alatima koji su ti neophodni za postizanje rezultata koje odabereš. Pružićemo ti kontekst i podršku u okviru kojih ćeš odabrane rezultate najbrže postići.

Koučing nije terapija


Koučing ne zamenjuje terapiju, ne sprečava, ne leči niti tretira bilo kakve mentalne tegobe, poremećaje ili bolesti. Takođe, terapije se najčešće bave pronalaženjem uzroka nepoženjih stanja. U procesu koučinga nećemo se usmeravati na pronalaženje uzroka koji su doveli do neželjenih rezultata u sadašnjem životu, već ćemo krenuti putem koji vodi do ostvarenja svega što želiš da postigneš. Slikovito rečeno: Ne zanima nas kako ste dobili grip, nego kako da ga izlečite.

Šta JESTE koučing?


Pod koučingom se generalno podrazumeva praksa u kojoj kouč pomoću postavljanja pitanja pomaže klijentu da sam dođe do uvida i rešenja za neželjena stanja i situacije. Zato mi svoju metodologiju ne smatramo čistim koučingom, već kombinacijom koučinga i procesa mentorstva u kojoj delimo sa tobom svoja lična i profesionalna iskustva i najbolje prakse naših klijenata. 

a šta je mentorstvo?


Mentorstvo je proces i uzajamni odnos poverenja i poštovanja između mentora – osobe koja ima više iskustva u određenoj oblasti, i mentija – osobe sa manje iskustva. U ovom procesu mentor prenosi mentiju svoja znanja, iskustva, veštine i način razmišljanja. Mentor je prošao putem kojim ti ideš i rado će podeliti sa tobom ono što je na tom putu doživeo, uvideo i naučio kako bi ti olakšao putovanje i pomogao da što brže i lakše stigneš na svoje odredište.

Zašto je naša metodologija kombinacija koučinga i mentorstva?


Zato što te nećemo slušati i klimati glavom i koristiti se onim što mi nazivamo “mhm” koučingom: Ti pričaš, mi povremeno postavimo po neko pitanje i pustimo te da govoriš dok ne dođeš do uvida ili dok ne bude vreme za sledeće pitanje. Mi to jednostavno ne možemo. Prošli smo putem kojim ti ideš, saplitali smo se o isto kamenje i uživali u istom pogledu. Imamo iskustvo i znanje koje želimo da podelimo sa tobom da bismo ti omogućili da sa što većim zadovoljstvom napreduješ i što brže lakše dođeš do onoga što ti je važno u životu. 

Koučing i mentorstvo koji imaju smisla i efekta zasnovani su na uzajamnom izboru. Zbog toga je važno da budemo kompatibilni za saradnju, tj. da “kliknemo” i da svesno izaberemo jedno drugo,  jer jedino tako možemo sa zadovoljstvom i lakoćom da kreiramo željene rezultate.

Da li je bolje da radim jedan na jedan 
ili da dođem na trening?


Postoje očigledne prednosti rada jedan na jedan, kao što postoje prednosti rada u grupi.

Kada radimo sesiju jedan na jedan, sva pažnja je usmerena na tvoju situaciju i na konkretne korake i alate koji su tebi potrebni. Proces je prilagođen tvojoj dinamici.

Sa druge strane, u trening okruženju se često dešava da saznaš mnogo stvari uvidom u situacije koje se dešavaju ostalim učesnicima, i naučiš mnogo lekcija koje ne moraš da osetiš na svojoj koži.

Ako ti je neprijatno da deliš svoju situaciju sa drugim ljudima i želiš stopostotno usmerenu pažnju na realizovanje sopstvenog cilja, onda je za tebe definitivno rad jedan na jedan.

mentor i kouč Neva RAjković


Ljudi koji u radu samnom postižu najbolje rezultate su oni koji preuzimaju odgovornost za svoj život i koji znaju da vrednuju moj no-nosense pristup; koji ne očekuju od mene da im obrazlažem teorije metodologije koju koristim već su spremni da steknu iskustvo kroz primenu mojih uputstava i sugestija.

Evo par biografskih podataka: Rođena sam u Beogradu, diplomirala na Fakultetu organizacionih nauka. 28 godina živela i radila u Amsterdamu, gde sam gradila karijeru na najvišim stručnim pozicijama. Završila sam brojne internacionalne edukacije u oblasti razvoja liderstva, kreiranja ličnog i profesionalnog uspeha, primenjene psihologije i komunikacije. Poslednjih godina živim na liniji Beograd-Amsterdam. Radim sa klijentima različitih profila koji sebe uglavnom smatraju uspešnim.

Možda je bolje da dam reč nekima od njih. Nadam se da ti je o.k. što su je uzeli na engleskom :)

Sava-Savić-web-150x150.jpg"I had the opportunity to attend Neva’s training Manifesting and I am very satisfied both with the training itself and the personal coaching sessions and techniques provided by her. Here’s why: Her training and her techniques are completely different and substantially more effective than all others I have met and attended. Manifesting itself, as a technique that Neva implements, can be described as a link between formal education, life experience and talent (which each of us have) with our desires, needs, purpose and substance. I recommend her to everyone, especially young people who have encountered brakes, blockages and bottlenecks in their process of personal and professional development on the road to the finish line and self-actualization."

Sáva Savić, Assistant Minister for Information Society and Information Security at Ministry of Trade, Tourism and Telecommunications

Maja-Bogašić-web-150x150.jpg"I consider myself very lucky to have found such a great coach. Neva has helped me improve both business and my personal life. She truly cares about people and is focused on helping you discover and inhabit the life you want. After our first sessions I was amazed by her knowledge of so many different fields and her ability to provide practical solutions. Neva is great at identifying problems and helping clients overcome their obstacles. I have gained many new insights and understanding into my blocks as well as my strengths. I have accomplished many personal and professional goals and felt 100% supported! I cannot recommend Neva highly enough - she is a brilliant coach."

Maja Bogašić, Founder and Managing Director at My School

Manja-Bogićević-web-150x150.jpg"Neva Rajkovic has changed my life completely. She has helped me on my journey of becoming a data scientist. The Manifesting Methodology has helped me develop lifestyle and leadership skills I couldn't have ever imagined having. Her advices have also helped me realize I am a born leader. I can say that I owe half of my success to her. With her help, I have found my purpose in life, and today I am working in the field I really love. If you want to find your purpose and become as successful and happy as I am, then you have to attend The Manifesting Training. The secret ingredient for my success is having Neva as my mentor."

Manja Bogićević, Founder & CEO at Kagera.ai

Dragana-Đorđević-web-150x150.jpg"Neva Rajkovic has the knowledge and the experience to motivate people to take responsibility for the realization of their dreams and goals in life and to show them the ways to reach these achievements to come. She is an intelligent, direct and communicative woman. I recommend services of Neva Rajkovic to all the people who want to develop their personality and to enrich their lives with new experiences and knowledge."

Dragana Đorđević, Attorney at Law

"Mrs. Neva Rajkovic is an exciting, inspiring, entertaining and excellent coach. She is strong, intelligent, determined and very helpful woman. She is also very supportive, well organized, diligent and always ready to help people to define their vision of success and create goals. Due to my experience, I fully recommend Mrs. Neva Rajkovic."

Milica Krajšić Pecelj, Accountant at PWC

 

Ako želiš da organizujemo besplatnu uvodnu sesiju kako bismo saznali šta možemo da učinimo za tebe, javi nam se na kancelarija@kreiranje-uspeha.com kako bismo dogovorili termin.